CV sparring

Bankerne stiller krav til bestyrelsen

, , , ,

Af Karen Boa, Headhunter, BestyrelsesCoach

Virksomheder, der har eller ansøger om driftskredit/lån, kan blive mødt af spørgsmål om bestyrelse. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om der er en bestyrelse og hvem der i så fald sidder i bestyrelsen. Det har også betydning, hvilke kompetencer, der iøvrigt er er ansvarlig for ledelsen af virksomheden.

Barnkerne og investorerne investerer i teamet

Det, bankerne vurderer på, er seriøsiteten af virksomheden. Som enhver anden investor vil de undersøge, hvilke resultater der er skabt og hvilke, der forventes at blive skabt. Og især det sidste afhænger i stor grad af ledelsens og  sammensætning og ansvarlighed  – af det team, der står bag virksomheden. Banken eller de fleste andre investorer investerer i teamet mere end ideen. Det hele handler om eksekvering og om hvorvidt banken har tiltro til dette.

Hvis bestyrelsen består af familie og/eller venner, skal der ofte uddybende forklaringer til sammensætning og kompetencer. Mange gange er familiebestyrelser nemlig valgt ud fra deres forbindelse til virksomheden – ikke individuelle kompetencer. Og dette giver “minuspoint” i forholdet til banken.

Professionelle kompetencer

En professionel bestyrelse består af medlemmer, der har de kompetencer som bestyrelsen skal have i fohold til dér, hvor virksomheden er. Det vurderes, om det er en iværksættervirksomhed, en ejerledet virksomhed, hvor gammel virksomheden er og hvordan soliditeten er. Det vurderes også, om det er en virksomhed ledet af kompetencemæssige eksperter og hvilke områder, der evt. mangler.

Er bestyrelsen kompetent, seriøse og professionelle er sandsynligheden for at få et lån igennem større.
Men det kræver naturligvis også, at forarbejdet er professionelt udført.

Læs også

Overvejelser, når du vil tage din virksomhed til næste niveau

Få en snak med en af vores konsulenter om, hvordan du sikrer bestyrelsens sammensætning.